Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

SAD tajno traže od Zelenskog da bude otvoren za razgovore s Rusijom

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države privatno ohrabruju Ukrajinu da signalizira otvorenost za pregovore s Rusijom, objavio je Washington Post. S druge strane iz State Department su javno kazali da Moskva eskalira rat i da ne želi ozbiljno da se uključi u mirovne razgovore.

List je citirao neimenovane izvore koji su rekli da zahtjev američkih zvaničnika nije imao za cilj gurnuti Ukrajinu za pregovarački sto, već proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži podršku drugih nacija.

Američki i ukrajinski zvaničnici priznali su da je zabrana razgovora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izazvala zabrinutost u dijelovima Evrope, Afrike i Latinske Amerike, gdje se posljedice rata na troškove hrane i goriva najviše osjećaju, navodi Post.

“Umor od Ukrajine je stvarnost za neke od naših partnera,” citira neimenovani američki zvaničnik.

Zelenski je 4. oktobra potpisao dekret kojim se formalno proglašava mogućnost bilo kakvog ukrajinskog razgovora s Putinom “nemogućim”, ali ipak ostavlja otvorena vrata za razgovore s Rusijom.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće nije odmah komentarisalo tačnost izvještaja.

Glasnogovornik State Departmenta je odgovorio.

“Rekli smo to ranije i ponovit ćemo: djela govore više od riječi. Ako je Rusija spremna za pregovore, trebala bi zaustaviti svoje bombe i projektile i povući svoje snage iz Ukrajine”, kazali su iz State Departmenta.

“Kremlj nastavlja da eskalira ovaj rat. Kremlj je pokazao svoju nespremnost da se ozbiljno uključi u pregovore još prije nego što je započeo svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu”, dodali su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje