Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ruskom oligarhu zaplijenjen blindirani Mercedes od 600.000 eura

Preuzmite sliku

Evropska unija je u lovu na ruske oligarhe i njihovu imovinu. 

Zadnji takav ulov vezan je uz Alishera Usmanova, čiji je Mercedes-Maybach lociran na Sardiniji i oduzet, saznaje Corriere della Sera. Dio je to sankcija usmjerenih prema ruskom predsjedniku i njemu bliskim poslovnim partnerima, a pretpostavlja se kako je ovaj Mercedes koristio čak i predsjednik Putin.

Italijanski mediji kažu kako se skupocjeni Mercedes koristio za transport uglednika tokom njihovih tajnih posjeta otoku. Pretpostavlja se da su tu uz Putina i njegove kćeri dolazili i drugi visokopozicionirani dužnosnici kao što je bivši predsjednik Dmitrij Medvedev.

U pitanju je Mercedes-Maybach S650 u oklopljenoj Guard VR10 izvedbi. Može je se prepoznati po ogromnim kotačima te osjetno debljim staklima (10 cm) kad se vrata otvore uz pomoć pneumatskih cilindara. Pruža zaštitu od napada pješačkog naoružanja, a kao što oznaka u imenu kaže, otporan je i na eksplozije. Tačnije, može izdržati simultani napad s dvije ručne granate.

Pet tona tešku grdosiju pokreće 6.0 V12 sa 612 KS, a na Sardiniju je stigao 2018. godine. Što se tiče Usmanova, on je nekad bio dioničar Arsenala i najbogatiji stanovnik Velike Britanije s imovinom procijenjenom na 15 milijardi GBP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,