Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ruskinja kojoj je ljubomorni muž odsjekao ruke dočekala je historijsku presudu: Država će joj isplatiti 370.000 eura odštete

Preuzmite sliku

Evropski sud za ljudska prava naložio je Rusiji da isplati odštetu za četiri žrtve nasilja u porodici, među kojima je i Margarita Gračova, kojoj je ljubomorni muž prije četiri godine sekirom odsjekao ruke misleći da ga vara.

Prema odluci Evropskog suda za ljudska prava, ruska vlada mora da plati više od 370.000 eura Gračovoj da pokrije njene prošle i buduće medicinske troškove, kao i moralne i fizičke patnje. U presudi se takođe navodi da tri druge žrtve nasilja u porodici – Ruskinje Natalija Tunikova, Jelena Geršman i Irina Petrakova – moraju da dobiju odštetu od po 25.000 eura.

Kako je Gračova rekla, za nju je najvažnije u presudi Evropskog suda za ljudska prava da je sud naložio Rusiji da usvoji zakone protiv nasilja u porodici.

– Još ne mogu da slavim jer bi Rusija mogla da uloži žalbu na presudu. Sretnija sam zbog druge odluke Evropskog suda za ljudska prava. Nadam se da će naša zemlja saslušati Evropski sud i da će mjere zaštite žrtava nasilja u porodici biti sprovedene – rekla je Gračova.

Nju je u decembru 2017. godine, suprug Dmitrij Gračov, odveo u šumu i sekirom joj sekao prste dok ona ne prizna da ga je varala. Pošto je ona sve poricala, odsekao joj je obe ruke, odveo je u bolnicu, a onda se sam prijavio policiji. Margaritu su ljekari operisali devet sati i uspeli su da joj spase jednu ruku, dok je na drugoj šaka bila toliko isakaćena, da jednostavno nije bilo spasa.

Dmitrij je osuđen na 14 godina zatvora.

Sada nosi bioničku protezu na desnoj ruci i kaže da je bez ruke, ali srećna. Gračova se razvela od Dmitrija Gračova i ponovo se udala. Sada živi sa novim mužem u Sankt Peterburgu. Imaju troje djece – dvoje iz braka sa prethodnim mužem i jedno sa novim mužem. (Noizz.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje