Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ruski vojnici krali trešnje od ukrajinskih farmera pa izvukli deblji kraj: ‘Uživajte u slatkom, otrovnom poklonu’

Preuzmite sliku

Slatke trešnje izazvale su masovna oboljenja među onima koji su ih ukrali od ukrajinskih farmera

Sočnim trešnjama ponekad je teško odoljeti, a znaju to i ruski vojnici koji su ih ukrali ukrajinskim poljoprivrednicima u okupiranom gradu Melitopolju – i otrovali se njima.

Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov opisao je to kao “najnoviju vrstu partizanskog otpora na području Melitopolja”, prenosi The Daily Beast.

Rekao je da su ukrajinski farmeri ‘pripremili poklon’ za okupacijske ruske snage u obliku ‘slatkih trešanja koje su izazvale masovna oboljenja među onima koji su ih ukrali od farmera’.

Podsjetimo, Rusija je početkom juna obnovila prodaju trešanja iz tog grada na jugoistoku Ukrajine za Krim, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax. Grad koji se nalazi u Zaporiškoj oblasti ima oko 2000 hektara farmi trešanja koje proizvode nekoliko hiljada tona ovog voća.

Ukrajina je zatim blokirala prodaju Krimu nakon ruske aneksije tog teritorija 2014. godine, a prošlog je mjeseca Fedorov optužio ruske okupatore Melitopolja da su ‘počistili’ njihove trešnje i ponudili da će im platiti kada budu prodane na Krimu, po najnižim cijenama. Fedorov je taj potez okarakterizirao kao krađu, a Interfax je to opisao kao saradnju između Rusije i Andrija Sigute, šefa takozvane ‘privremene uprave’ Zaporožja. Ukrajinski mediji Sigutu opisuju kao saradnika ruskih snaga.

Melitopolj je bio prvo značajno naseljeno područje koje je Rusija zauzela u svojoj invaziji na Ukrajinu, s obzirom na to da je zauzet dan nakon što je Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu, izvijestio je Reuters.

Fedorov je nakratko otet nakon protesta u martu, a na njegovo mjesto postavljena je marionetska gradonačelnica, proruska Galina Danilčenko. Fedorov je pušten četiri dana kasnije, ali administracija koju je postavila Rusija je ostala. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,