Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruski turisti stigli s naljepnicama ‘Z‘, lokalci ih skoro linčovali: ‘Fašisti, odlazite!‘

Preuzmite sliku

Uzrujani ruski turist snimio je video koji prikazuje kako su ih dočekali lokalni stanovnici nakon što su na njihovim vozilima ugledali naljepnicu sa slovom Z.

“Mi smo Rusi, a ovo je resort Žasibi gdje su nas dočekali na vrlo neugodan način. Vidjeli su ‘Z‘ znak na stražnjem dijelu našeg automobila i onda su nas ‘zasuli‘ – da smo fašisti, da smo napali Ukrajinu. Vozač ovog autobusa rekao nam je da nismo dobrodošli ovdje”, govori Rus na snimku objavljenom na kanalu Telegram.

“Rusi, odlazite odavde, vi ste fašisti”, vikao je Kazahstanac na Ruse.

Slovo Z i V propagandni su simboli ruske invazije na Ukrajinu koje su neke države zabranile, ali ne i Kazahstan.

Novinar Sergej Duvanov pojasnio je da je to tako jer je Kazahstan pod ruskim političkim uticajem.

“Ne žele nikakve sukobe sa svojim sjevernim susjedom i neće uvesti takav ‘politički motivisan‘ zakon koji se Kremlju ne bi svidio i koji bi mogao prouzročiti probleme za Kazahstan.”

Ipak, neki Kazahstanci pozvali su policiju kada su na automobilima vidjeli slovo ‘Z‘, nakon čega je vlasnik automobila novčano kažnjen “zbog kršenja pravila o korištenju vozila”.

“Maknite slovo “Z”, možete ga opet staviti kad se vratite u Rusiju. Tamo vam niko neće ništa reći. Danas je naljepnica sa slovom Z, a sutra ćete doći u moju zemlju s tenkom”, čuje se muškarac kako govori vozaču kamiona u drugom videu.

U ovom slučaju, vozač je pristao ukloniti naljepnicu. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,