Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ruski oligarh pronađen mrtav u bazenu: On je već peti iz plinskog biznisa otkako je Putin krenuo u rat

Preuzmite sliku

Jurij Voronov imao je milionsko bogatstvo i bio je na čelu logističke kompanije Astra Shipping, a pronađen je mrtav u svojoj vili u predgrađu Sankt Petersburga.

Tijelo ruskog oligarha, 61-godišnjeg Jurija Voronova (na slici), pronađeno je u ponedjeljak u bazenu njegove vile u predgrađu Sankt Petersburga. Na glavi je imao prostrijelnu ranu. Riječ je o još jednoj zagonetnoj smrti ruskih oligarha u proteklih nekoliko mjeseci, piše njemački Bild.

Pored bazena u kojemu je bilo Voronovljevo tijelo pronađeni su pištolj i streljivo.

Posvađao se s poslovnim partnerima?

Taj multimilioner bio je na čelu kompanije Astra Shipping, povezane s ruskim plinskim divom Gazpromom. Prema riječima njegove supruge, Voronov je 1. jula otputovao u Lenjingradsku oblast, a prije odlaska posvađao se s poslovnim partnerima. Ona je navodno rekla istražiteljima da su “nepošteni poslovni partneri prevarili njezina supruga za mnogo novca”.

Zanimljiva je podudarnost da se, otkako je Vladimir Putin pokrenuo rat protiv Ukrajine, dogodilo nekoliko nerazjašnjenih smrti ruskih oligarha. Voronov je peti u nizu, povezan s ruskom plinskom industrijom.

Peti mrtav oligarh od 24. februara

Dana 25. februara, dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Aleksandar Tjulijakov pronađen je mrtav u istoj četvrti gdje je i Voronovljeva vila. Policija je u preliminarnoj fazi istrage utvrdila da je počinio samoubistvo. Potom su 18. aprila Vladislav Avajev, bivši potpredsjednik Gazprombanka, njegova supruga i kći pronađeni mrtvi u Moskvi. Navodno je Avajev ubio suprugu i kćer, a zatim počinio samoubistvo.

Dana 21. aprila oligarh Sergej Protosenja, njegova supruga i kći pronađeni su mrtvi u kući u španjolskom ljetovalištu Lloret del Mar. Također se pretpostavlja da je Protosenja ubio suprugu i kćer, a onda i sebe. Početkom maja pod nejasnim je okolnostima preminuo i Alekasandar Subotin, top menadžer naftnog diva Lukoil. Prema medijskim izvješćima, on je preminuo tokom seanse u kojoj ga je dvoje šamana liječilo od ovisnosti o alkoholu koristeći, među ostalim, otrov žabe krastače.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje