Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruski muzičar koji je kritikovao Putina propao kroz led na rijeci i poginuo

Preuzmite sliku

Osnivač pop grupe čija je pjesma postala himna tokom antiratnih protesta u Rusiji poginuo je u 34. godini života u nedjelju, prenosi Newsweek.

Muzičar Dima Nova, čije je pravo ime bilo Dmitrij Svirgunov, utemeljio je popularnu elektronsku grupu Cream Soda koja je u pjesmi “Aqua Disco” kritikovala navodnu vilu ruskog predsjednika Vladimira Putina vrijednu 1.3 milijarde dolara.

Navedena pjesma se često pjevala na protestima prije i u ranim danima ruske vojne invazije na Ukrajinu, a protesti su brzo postali poznati kao “Aqua Disco Party”. Svirgunov je propao kroz led dok je prelazio rijeku Volgu u Jaroslavskoj oblasti, piše Meduza. U trenutku nesreće se nalazio u društvu brata i još dvojice prijatelja. Cream Soda je u ponedjeljak na Instagramu potvrdila da je Svirgunov preminuo.

Putin optuživan da je korištenjem prihoda od korupcije izgradio vilu

“Sinoć se dogodila tragedija. Naš Dima Nova je u društvu prijatelja šetao uz Volgu i pao kroz led. Ministarstvo za vanredna stanja još traži njegovog brata Romu i prijatelja Gošu Kiseleva. Aristarh, naš prijatelj koji je također pao kroz led je pronađen, ali mu nije bilo spasa. Čim budemo imali informacije iz Ministarstva za vanredne situacije, obavijestit ćemo vas”, napisali su iz grupe.

Članovi grupe Cream Soda su postale ikone antiratnog pokreta kad je ruski komičar Aleksander Gudkov upotrijebio jednu od njihovih pjesama kako bi ismijao Putina koji je optužen da je izgradio raskošnu vilu vrijednu 1.3 milijarde dolara u blizini grada Gelendžika na ruskoj južnoj obali Crnog mora koristeći prihode od korupcije.

“Putinovi prijatelji su izgradili palaču za svog šefa”

Ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalni, otvoreni kritičar Putina, objavio je video na YouTubeu u januaru 2021. u kojem se tvrdi da kompleks sadrži vilu od 190.500 kvadratnih metara koja uključuje pozorište, kino i kasino.

“Putinovi prijatelji, koji su od njega dobili pravo da u Rusiji kradu što god žele, bili su mu jako zahvalni. Ali su se također uključili, prikupili 100 milijardi rubalja i tim novcem izgradili palaču za svog šefa”, rekao je Navalni u filmu koji je izradila njegova Fondacija za borbu protiv korupcije. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje