Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ruski milijarder poginuo u padu helikoptera kod Monaka

Preuzmite sliku

Ruski milijarder Vjačeslav Taran je poginuo u padu helikoptera kod Monaka. 53-godišnji Taran je posljednjih deset godina živio u Monaku.

Osim njega, u helikopterskoj nesreći koja se dogodila 25. novembra je smrtno stradao i 35-godišnji pilot koji je upravljao helikopterom, prenosi portal Monaco Daily News.

Taran je još 1997. osnovao Libertex, platformu za online trgovanje, a u posljednje vrijeme se bavio kriptovalutama.

Libertex grupa s velikom tugom potvrđuje smrt svog suosnivača i predsjednika Upravnog odbora Vjačeslava Tarana, u pada helikoptera koji se dogodio na putu za Monako u petak 25. novembra 2022. – poručili su u saopćenju iz Libertexa.

 • Ruski milijarder je letio iz Lausanne s iskusnim pilotom u jednomotornom helikopteru H130. Nesreća se dogodila oko 13 sati po vedrom vremenu, a javila su se nepotvrđena nagađanja da je drugi putnik otkazao let u posljednji tren.

  Zamjenik javnog tužitelja u Nici je rekao da se ne može isključiti krivica treće strane.

 • Ukrajinska novinska agencija UNIAN tvrdi da je Taran bio “kriptobiznismen s vjerovatnim vezama s ruskom vanjskom obavještajnom službom”.

  Navodi se kako je bio povezan s agencijom za inostranu špijunažu SVR, kao i da je bio odgovoran za “pranje ruskih sredstava kroz sistem operacija kriptovaluta”, piše Daily Mail.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,