Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruske snage zauzele ukrajinski grad Slavutič i kidnapovale gradonačelnika

Preuzmite sliku

Ruske oružane snage kidnapovale su gradonačelnika ukrajinskog grada Slavutič i rastjerivale mještane koji su protestirali zbog ruskog preuzimanja kontrole u tom gradu u Kijevskoj oblasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Načelnik Kijevske regionalne vojne uprave Aleksander Pavljuk saopćio je da su ruske snage zauzele i gradsku bolnicu u Slavutiču.

Ističući da su stanovnici grada izašli na ulice u znak protesta zbog okupacije, Pavljuk je napomenuo da su okupljeni ispred bolnice razvili veliku ukrajinsku zastavu i skandirali parole protiv Rusije.

Pavljuk je rekao da su ruske snage bacile zvučne bombe na njih i otvorile vatru u vazduh kako bi rastjerale demonstrante.

Naglasivši da se narod nije razišao, već da je nastavio proteste, Pavljuk je rekao da su ruske snage kidnapovale slavutičkog gradonačelnika Jurija Fomičeva.

Na društvenim mrežama su objavljeni i snimci nereda u Slavutiču, gradu koji je nastao kao utočište za stanovnike Pripjata koji je u potpunosti evakuiran nakon nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje