Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruske snage granatirale više od 40 gradova i mjesta u regijama Donjeck i Lugansk

Preuzmite sliku

Ruske snage granatirale su više od 40 gradova i mjesta u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, prisiljavajući Ukrajince da ukopavaju civile u masovne grobnice, saopćila je ukrajinska vojska, dok je novinska agencija Tass javila da su ruske snage zarobile oko 8.000 Ukrajinaca u pokrajinama Lugansk i Donjeck.

Nakon što nije uspjela da osvoji ukrajinsku prijestolnicu Kijev i drugi po veličini grad Harkov u tromjesečnom ratu, Rusija sada pokušava da preuzme punu kontrolu nad Donbasom, koga čine dvije istočne pokrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Rusija je poslalala hiljade vojnika u regiju, napadajuči je iz tri pravca u pokušaju da okruži ukrajinske snage u gradovima Sjeverodonjecku i Lisičansku. Njihov pad stavio bi kompletnu pokrajinu Lugansk pod rusku kontrolu, što je glavni ratni cilj Kremlja.

– Okupatori su granatirali više od 40 gradova i mjesta u regijama Donjeck i Lugansk, uništvši ili oštetivši 47 civilnih lokacija, među kojima 38 kuća i školu. Kao rezultat tog granatiranja, pet civila je poginulo i 12 je ranjeno – saopćila je Zajednička borbena grupa ukrajinskih oružanih snaga na Facebooku.

Borbena grupa navodi da je deset ruskih napada odvraćeno, četiri drona su uništena i 62 neprijateljska vojnika su ubijena.

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog saopćio je u četvrtak da je 11 visokospratnih zgrada uništeno u Sjeverodonjecku i osam u Lisičansku.

Zelenski tvrdi da su ruski vojnici u velikom broju nadjačali ukrajinske snage u nekim dijelovima zemlje istočno od Kijeva i da neuspješno pokušava organizirati razmjenu ratnih zarobljenika s Moskvom.

Broj ukrajinskih ratnih zarobljenika koji se drže u proruskim saoproklamovanim narodnim republikama Lugansk i Donjeck sada iznosi oko 8.000 ljudi, navodi novinska agencija Tass riječi lokalnog zvaničnika Rodiona Mirošnika.

– Mnogo je ratnih zarobljenika. Sada je njihov ukupni broj u regiji oko 8.000 ljudi. To je mnogo, i doslovno ih se na stotine povećava svakoga dana – izjavio je Mirošnik, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje