Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ruske novine osvanule na kioscima u Latviji: Nezavisno novinarstvo nije ušutkano

Preuzmite sliku

Pilot izdanje novog ruskog nezavisnog dnevnog lista koji su pokrenuli novinari protjerani iz oporbenog lista Novaja Gazeta stiglo je na kioske u Latviji i za Dan pobjede u Rusiji, 9. maja svjedočit će da Moskva nije uspjela ušutkati nezavisno novinarstvo.

Novaja Gazeta koje je glavni urednik dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, objavila je krajem naera da više neće izlaziti na internetu i u štampanom izdanju u Rusiji sve dok se ne završi intervencija u Ukrajini, dok Kremlj zaoštrava stav prema kritičkim glasovima.

Novi list pod nazivom Novaja Gazeta. Evropa “publikacija je koju su osnovali slobodni ruski novinari koji su pod prisilom napustili zemlju. Oni iznose svoje nezavisno stajalište o ratu u Ukrajini i o događajima u Rusiji”, ističe Rigas Vilni, druga najveća grupacija štampanih medija u Latviji.

Kiril Martinov, bivši zamjenik Dmitrija Muratova, direktor je lista koji izlazi na ruskom i na latvijskom jeziku, a na kioscima će se pojaviti u petak. “Kada ruska propaganda pretvori 9. maja (dan pobjede nad nacističkom Njemačkom 1945.) u svoj dan, Novaja Gazeta će na kioscima biti znak koji svjedoči da nas nisu uspjeli zatvoriti”, rekao je Martinov za latvijski javni radio. “Nadam se da će primjerci lista pronaći put do Rusije, makar ilegalno”, dodao je.

Naslovnice novog izdanja na latvijskom i na ruskom razlikovat će se, a sadržaj će biti isti. Donosit će svjedočenja o životu pod ruskom okupacijom u Hersonu i reportaže iz Harkiva i iz Buče. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje