Petak, 9. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ruske novine: Kremlj je dužnosnicima zabranio korištenje iPhonea

Preuzmite sliku

Ruska predsjednička administracija poručila je dužnosnicima da prestanu koristiti Apple iPhone zbog zabrinutosti da bi uređaji mogli biti osjetljivi na zapadne obavještajne agencije, objavio je list Kommersant u ponedjeljak.

Na seminaru u organizaciji Kremlja za dužnosnike uključene u unutarnju politiku prvi zamjenik predstojnika ureda ruskog predsjednika Sergej Kirijenko dužnosnicima je rekao da promijene svoje mobitele do 1. aprila, piše Kommersant citirajući neimenovane izvore.

“Gotovo je s iPhoneima: bacite ih ili ih dajte djeci”, navodi Kommersant jednog od sudionika sastanka koji je dodao: “Svi to moraju učiniti u martu.” Kremlj može dati druge uređaje s različitim operativnim sistemima da zamijene iPhone, piše Kommersant.

Putin govorio kako nema smartphone

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može potvrditi izvještaj, ali da se smartphonei ionako ne mogu koristiti u službene svrhe. Predsjednik Vladimir Putin uvijek je govorio da nema smartphone, iako je Peskov rekao da se Putin povremeno koristi internetom.

Ubrzo nakon što je Rusija prošle godine poslala postrojbe u Ukrajinu, američki i britanski špijuni došli su do obavještajnih podataka – i objavili ih – da Putin planira invaziju. Nije jasno kako su špijuni došli do takvih obavještajnih podataka. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,