Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ruska vojska izgubila cijeli bataljon u pokušaju da pređu most u Lugansku

Preuzmite sliku

Ruska vojska pretrpjela je težak gubitak kao i uništenje desetine tenkova nakon što su ukrajinske snage uništile most na Siversky Donets rijeci u regiji Luganska.

Lider Luganske regije Serhii Haidai kazao je kako je ruska vojska napravila most preko kojega je dopremala vojnu opremu i osoblje, ali da je cijeli bataljon uništen zajedno sa opremom i vojnicima.

“U Bilohorviki, pokušaj neprijatelja da napravi čvrsti most kako bi omogućili prelazak osoblja i municije preko rijeke, bio je samo djelimično uspješan nakon čega smo ga uništili. Sva oprema je uništena, a skoro svi vojnici su poginuli. Neke smo mogli vidjeti kako plivaju ka obalama u pokušaju da pređu na stranu koju kontrolišu”, kazao je Haidai.

Uništeno je na desetine vozila i poginulo hiljadu pripadnika oružanih snaga Rusije. Iz američkog ministarstva odbrane javili su kako ruske snage u Donbasu sporo napreduju, dok je Vojna obavještajna služba Velike Britanije objavila da se Rusi pokušavaju oporaviti od gubitaka.

Ukrajina je ranije pozvala Rusiju na razmjenu vojnika. Rusiji se nudi razmjena pripadnika oružanih snaga za ukrajinske borce koji se nalaze u čeličani Azovstal. Oko 2.500 pripadnika Azovskog puka, od kojih je barem 700 ranjeno, još uvijek se nalaze u mariupoljskoj tvornici čelika gdje ih svakodnevno bombarduju ruske snage.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,