Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ruska tajna služba objavila dokaze atentata: Hitlerova slika, svastika i igra Sims 3

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je rekao da je njegova glavna obavještajna agencija spriječila ono što je nazvao zapadnjačkom zavjerom da ubije istaknutog ruskog novinara. “Jutros je savezna sigurnosna služba spriječila radnje terorističke skupine koja je planirala napad i ubojstvo slavnog ruskog TV novinara”, rekao je Putin tužiteljima.

“Okrenuli su se teroru – pripremi ubistava naših novinara”, rekao je Putin. Novinska agencija Interfax rekla je da su ruske vlasti pritvorile članove nacionalističke skupine, koja “djeluje prema naredbama ukrajinskih špijuna”, a planirala je ubiti ruskog novinara Vladimira Solovjeva.

Ruska tajna služba FSB objavila je navodni snimak hapšenja, kao i navodne snimke agenata koji pretražuju i oduzimaju imovinu koja je navodno pronađena u stanu osumnjičenih, a koju je u cijelosti objavila državna agencija RIA Novosti.

Snimak prikazuje niz stvari navodno pronađenih u stanu, uključujući fotografiju Adolfa Hitlera, šest ukrajinskih pasoša, zelenu periku i potpuno nove majice sa svastikama. Na snimku se vide i tri kopije videoigre Sims 3 položene na krevet, kao i knjiga s natpisom: “Ubij da bi živio i živi da bi ubio.”

Korisnici društvenih mreža komentiraju da se radi o namještenom snimku te navode da su ruski agenti najvjerovatnije dobili upute da na fotografiju stave tri sim kartice, ali su krivo shvatili upute i postavili tri kopije igre Sims 3.

Naknadno je FSB, na službenoj snimci koju je objavio na svom YouTube kanalu, zamaglio knjigu i fotografiju s igricama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje