Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ruska pravoslavna crkva poziva Ruse da podrže rat u Ukrajini

Preuzmite sliku

Ruska pravoslavna crkva je pozvala Ruse da podrže rat svoje zemlje protiv Ukrajine, prenio je list “Orthodox Times”, koji pokriva vjerske teme, posebno pravoslavlje i hrišćanski svijet.

Ističući da je ruski rat protiv Ukrajine borba protiv “degenerisanih zapadnih liberalnih vrijednosti​​​​​”, ruski pravoslavni patrijarh Kiril, rekao je: “Neka nam Gospod pomogne da se ujedinimo u ovim teškim vremenima za našu zemlju i oko vlasti.”

“Shodno tome, biće odbijeni vanjski i unutrašnji neprijatelji”, rekao je patrijarh.

Povodom toga, grčki javni emiter ERT citirao je patrijarha grčke patrijaršije Bartolomeja, koji je rekao da je sukob koji je u toku “nesvet i demonski.”

“Mi smo za zakon, za istinu. Zakon i istina su uz Ukrajinu, zato smo mi uz Ukrajinu. Mi, hrišćani, verujemo da je istina sam Hrist. Hrist će, dakle, osloboditi Ukrajinu, koja ima istinu na svojoj strani”, rekao je Bartolomej.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, najmanje 1.793 civila ubijeno je otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine, a 2.439 je ranjeno. Strahuje se da je stvarni broj puno veći. Istovremeno, više od 4,5 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milioni su interno raseljeni, podaci su UN-ove agencije za izbjeglice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje