Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: Više Navalnijevih saradnika pritvoreno uoči novih protesta

Preuzmite sliku

Više bliskih saradnika ruskog oporbenog vođe Alekseja Navalnog pritvoreno je u danas, pred sudsko ročište o žalbi na njegovo hapšenje i uoči novih protesta širom zemlje najavljenih za nedjelju.

Aleksejev brat, Oleg Navalni te važna saveznica Ljubov Sobol pritvoreni su na 48 sati zbog kršenja epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, nakon subotnjih prosvjeda širom zemlje, doznaje se od Navalnijevih suradnika.

Iz istog je razloga pritvorena i aktivistkinja oporbene skupine Pussy Riot, Maria Alehina, te Anastasija Vasiljeva, čelnica sindikata ljekara dijelom povezanog s Navalnim, kao i još neki njegovi saradnici.

Dan prije policija je pretražila domove Navalnijevih bliskih saradnika, uključujući njegovu suprugu Juliju i glasnogovornicu Kiru Jarmič, koja je u petak dobila devet dana zatvora, te urede njegove organizacije, Fonda za borbu protiv korupcije.

U pritvoru je i sam Navalni, uhapšen prije sedmicu dana. On se na to žalio i sud će njegovu žalbu razmotriti tokom dana.

Nakon masovnih protesta u subotu širom zemlje, Navalnijevi saradnici pozvali su Ruse na nove proteste u nedjelju. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje