Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Rusija upozorila SAD: Prekinuti praksu isporuke oružja Ukrajini

Preuzmite sliku

Rusija je upozorila SAD zbog najave slanja još više oružja Ukrajini, navodeći da te isporuke „dolijevaju ulje na vatru“.

SAD je od 2014. Ukrajini isporučio vojnu opremu u vrijednosti od 6,4 milijardi dolara, a 3,7 milijardi je odobreno kroz seriju paketa nakon početka ruske invazije na susjednu zemlju 24. februara.

U komentarima na televizijskom kanalu Rossiya 24, ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov rekao je da je isporuka vojne opreme Ukrajini podigla ulog u konfliktu, koji je ušao u 61. dan.

„Rekli smo da ne neprihvatljivo da SAD pumpa oružje u Ukrajinu i tražimo da se ta praksa zaustavi“, kazao je Antonov, rekavši da je poslao diplomatsku notu Washingtonu u kojoj je iznio rusku zabrinutost.

„Ono što Amerikanci rade je dolijevanje ulja na vatru“, dodao je.

Imenovanje novog ambasadora u Ukrajini

Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin u nedjelju su posjetili ukrajinski glavni grad Kijev i razgovarali sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, što je prva posjeta nekih američkih zvaničnika Ukrajini od početka ruske invazije.

Zelenskom su obećali novu pomoć u iznosu od 713 miliona dolara, čiji bi dio bio namijenjen i drugim državama regije, te su obećali skori povratak američkih diplomata u Ukrajinu.

U ponedjeljak, američki predsjednik Joe Biden predložio je za novog ambasadora u Ukrajini Bridget Brink, koja je trenutno ambasadorica u Slovačkoj.

“U pogledu ruskih ratnih ciljeva, Rusija je već zabilježila neuspjeh, a Ukrajija uspjeh“, rekao je Binken novinarima u Poljskoj, gdje je američki dvojac doputovao nakon posjete Kijevu.

Zelenski od SAD-a i evropskih lidera traži isporuku teškog naoružanja i opreme. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,