Petak, 21. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija šalje značajnu pomoć Turskoj, 11 vojnih aviona gasi šumske požare

Preuzmite sliku

Avion Ruske Federacije Ilyushin 76 koji koristi Ruska služba za vanredne situacije sletio je u Antaliju gdje će učestvovati u gašenju velikih šumskih požara u Turskoj, prenosi TASS.

Nedugo nakon slijetanja, posada aviona je prešla “na posao” te avion već nekoliko sati gasi požare u Antaliji i Manavgatu.

“Avion Il-76 sletio je na aerodrom u Antaliji i učestvovat će u gašenju požara u Turskoj”, saopćeno je za TASS iz ruske službe za vanredne situacije.

Tri letjelice Beriev već se nekoliko dana nalaze u Turskoj gdje zajedno s turskim vatrogascima učestvuju u gašenju požara koji od srijede haraju južnim dijelovima ove države.

Turske vlasti su se obratile Rusiji za pomoć u gašenju požara naročito u blizini turističkih naselja.

Rusija je pozitivno odgovorila na zahtjeve Turske te su trenutno na ovom dijelu aktivne letjelice Ruske službe za vanredne situacije, ali i Ministarstva odbrane ove zemlje.

“Vlasti Republike Turske obratile su se Rusiji sa zahtjevom za pružanje pomoći u gašenju šumskih požara koji bjesne u blizini naseljenih područja i turističkih zona u kojima se nalazi i veliki broj ruskih državljana.

Dogovorili smo intervenciju u kojoj će učestvovati kombinovano timovi Ministarstva odbrane Rusije i Službe za vanredne situacije te će ukupno 11 aviona biti poslano u Tursku”, saopćeno je iz Kremlja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,