Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusija razvija raketu težine jedne tone i dometa 4.500 kilometara

Preuzmite sliku

Raketa je dizajnirana da uništava postrojenja na zemlji i moći će ponijeti konvencionalnu i nuklearnu bojevu glavu.

Nova krstareća raketa “Kalibr-M” dometa većeg od 4.500 kilometara, koja može ponijeti konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu težine gotovo jedne tone, trenutno je u Rusiji u fazi razvoja za potrebe ruske vojne mornarice, izjavio je za TASS izvor te agencije u ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

“Najnovija krstareća raketa velike preciznosti koja se ispaljuje s broda, ‘Kalibr-M’, maksimalnog dometa većeg od 4.500 km, razvija se za rusku vojnu mornaricu. Stvaranje rakete u fazi je naučnog istraživanja i finansira ga Ministarstvo odbrane”, rekao je izvor.

Dodao je da je razvoj rakete uključen u državni program naoružavanja do 2027. i da “raketa mora biti prebačena (mornaričkoj) floti prije kraja tog programa”.

Veći domet i dimenzije

Izvor ruske agencije naveo je da će se nova raketa razlikovati od raketa “Kalibr” koje su već u službi po tome što će imati veći domet i dimenzije.

“Bit će mnogo veća, težina njene bojeve glave približit će se jednoj toni. ‘Kalibr-M’ dizajniran je da uništava postrojenja na zemlji i bit će u mogućnosti ponijeti i konvencionalnu i nuklearnu bojevu glavu”, rekao je taj izvor i dodao da će novom raketom biti opremljeni brodovi počevši od veličine fregate, kao i nuklearne podmornice.

TASS navodi da maksimalni domet aktuelne rakete 3M-14 sistema “Kalibr”, koja leti brzinom manjom od brzine zvuka, iznosi približno 2.000 kilometara. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,