Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija potvrdila da je potonula raketna krstarica Moskva: ‘Ovo je velik udarac za rusku vojsku’

Preuzmite sliku

Streljivo na Moskvi je navodno eksplodiralo, zbog čega je krstaricu zahvatio veći požar

Ruski državni mediji večeras su izvijestili kako zbog napada na Crnom moru potonula ruska krstarica ”Moskva”, a svi članovi posade ranije morali su biti evakuirani s broda.

Ukrajinski dužnosnici ranije su saopštili kako su uspjeli pogoditi ”krunu” ruske pomorske flote svojim projektilom Neptun te da je i krenula tonuti, a zapadni dužnosnici pojasnili su kako je moguće da se zaista radi o ”istinitoj tvrdnji”.

Streljivo na Moskvi je navodno eksplodiralo, zbog čega je krstaricu zahvatio veći požar, ali ruske su vlasti ranije su kazale kako je i dalje na površini te da plovi nazad prema luci Sevastopolj na Krimu.

– Ovaj napad velik je udarac na kredibilitet ruske vojske – komentarisao je jedan zapadni dužnosnik za BBC te dodao kako bi gubitak Moskve imao veliki utjecaj na ruske pomorske operacije.

Inače, radi se o brodu dugačkom 186 metara, a sagrađen je 80-ih godina. Krstarica je ranije bila korištena u Siriji gdje je služila kao zaštita ruskim snagama. Na sebi nosi preko deset protubrodskih projektila Vulkan te niz protupodmorničkih minsko-torpednih oružja, a zasad je drugi veliki ruski brod za kojeg je poznato da je teško oštećen od početka invazije u Ukrajini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,