Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusija pokrenula istragu o zdravlju Navalnog

Preuzmite sliku

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je pokrenulo istragu o zdravlju kritičara Kremlja Alekseja Navalnog zbog mogućeg trovanja. 

Navaljni (44) u induciranoj je komi u berlinskoj bolnici gdje je prebačen u subotu nakon što je mu je pozlilo na letu iznad Sibira.

Njemačka bolnica objavila je da je prvi medicinski pregled Navalnog ukazao na trovanje, dok ruski ljekari, koji su ga liječili u sibirskoj bolnici, tvrde suprotno.

Odjel sibirskog ministarstva unutrašnjih poslova pokrenuo je preliminarnu istragu nakon što je avion u kojem je bio Navalni prisilno sletio u Sibiru.

Kažu da su pregledali hotelsku sobu u kojoj je odsjeo Navalni u Tomsku, istražili rute kojima se kretao u gradu i analizirali snimke nadzornih kamera s tog područja.

“Nismo otkrili nikakve lijekove”

Tvrde da nisu otkrili nikakve lijekove ili druge tvari.

Kremlj je ove sedmice objavio da želi da se otkriju okolnosti stanja Navalnog i da se nada da incident neće naštetiti odnosima sa Zapadom.

Njemačka, Francuska i druge zemlje pozvale su Rusiju na provođenje istrage.

Ministri EU-a ove sedmice bi trebali razgovarati o njegovom stanju.

Šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian rekao je u četvrtak da mu nije jasno zašto Rusija nije zauzela transparentan pristup zbog mogućeg trovanja Navalnog. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,