Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine

Preuzmite sliku

Mađarska, članica Evropske unije, saopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u julu.

Mađarski ministar vanjskih poslova rekao je da su trgovinski pregovori s Moskvom “omogućili postizanje dogovora”, nakon kojega je ruska kompanija Gazprom u petak počela dopremati “količine veće od onih navedenih u ugovoru”.

“Zadaća mađarske vlade je jamčiti sigurnu opskrbu zemlje plinom i mi smo na visini zadatka”, napisao je na Facebooku visoki dužnosnik ministarstva Tamas Menczer.

Do kraja augusta dodatna količina od 2,6 miliona kubičnih metara na dan stizat će s juga plinovodom Turkstream, dodao je, rekavši da traju pregovori o rujanskim isporukama.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nenajavljeno je posjetio Moskvu u julu kako bi razgovarao o kupovini dodatnih 700 miliona kubičnih metara plina, uz 4,5 milijarde koje su stizale Budimpešti svake godine prije agresije na Ukrajinu.

“U svjetlu onoga što znamo o sadašnjoj situaciji na evropskom tržištu, jasno je da je nabavka tako velike količine nemoguća bez ruskih izvora”, ocijenio je Menczer, spomenuvši Szijjartov posjet.

EU je ove sedmice počela provoditi plan za 15-postotno smanjenje potrošnje plina kako bi izašao na kraj s naglim porastom cijene energenata nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Neke zemlje evropskog bloka ipak se odbijaju strogo držati tog plana koji ipak govori o “dobrovoljnom smanjenju potražnje”.

Mađarska koja ovisi o plinu koji se izravno doprema iz Rusije, zatražila je izuzeće. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,