Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusija osudila Jehovinog svjedoka na šest godina zatvora

Preuzmite sliku

Ruski sud osudio je u utorak Jehovinog svjedoka na šest godina zatvora pod optužbom da je osnovao ekstremističku grupu, saopćio je Istražni komitet, koji se bavi ozbiljnim zločinima.

Rusija ima za metu sljedbenike Jehovinih svjedoka, ogranka kršćanstva, zbog presude Vrhovnog suda 2017. godine u kojoj je proglašena ekstremističkom organizacijom i naređeno je njeno raspuštanje, prenosi Fena.

Sergej Klimov bio je čelnik Jehovinih svjedoka u sibirskom gradu Tomsku, navodi se u saopćenju Istražnog komiteta.

On je osmi pripadnik Jehovinih svjedoka koji je dobio zatvorsku kaznu otkako je zakon stupio na snagu. Ukupno 284 sljedbenika Jehovinih svjedoka su pod istragom, od kojih je 46 u pritvoru, a 23 je u kućnom pritvoru, javio je Reuters.

Šest Jehovinih svjedoka zatvoreno je krajem septembra zbog ekstremizma, te su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od dvije do tri i po godine, dok je danski graditelj, Dennis Christensen, osuđen na šest godina u februaru.

Jehovini svjedoci, sa sjedištem u SAD-u, godinama su pod pritiskom u Rusiji, gdje dominantna pravoslavna crkva ima podršku predsjednika Vladimira Putina.

Pravoslavni učenjaci smatraju ih opasnom stranom sektom koja narušava državne institucije i tradicionalne vrijednosti, optužbe koje oni odbacuju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,