Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusija objavila spisak stranih agenata

Preuzmite sliku

Rusko ministarstvo pravde objavilo je danas spisak stranih medija, uključujući Radio Slobodnu Evropu i Glas Amerike, koji će se u Rusiji smatrati stranim agentima, što bi mogao da dovede do ukidanja njihovih akreditacija za ulazak u ruski parlament.

Objavljivanje registra uslijedilo je u trenutku povišenih tenzija Washingtona i Moskve zbog državnih medija, navodi agencija AP.

Na spisku se nalaze i Idealna stvarnost, Kavkaska stvarnost, Krimska stvarnost, Tatarsko-baširska služba Radija, Sibirska stvarnost i Faktograf, navode ruski mediji.

Šef komisije Savjeta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta Andrej Klimov izjavio je da se spisak, zasad, neće širiti.

Ruski mediji javljaju da bi novinarima tih medija mogao biti zabranjen ulazak u Savjet Federacije.

Ruska državna televizija RT prošlog mjeseca je registrovana u američkom Ministarstvu pravde kao strani agent pod pritiskom vlade SAD. Rusija je odgovorila usvajanjem zakona koji omogućava vladi da označi medije kao strane agente.

Status stranog medija može dobiti svaki strani medij koji se finansira ili ima imovinu u inozemstvu.

Savjet Federacije predložio je u ponedjeljak da se američkim novinarima ukinu akreditacije za ulazak u parlament, a o toj mjeri će se odlučivati narednih dana.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su nove mjere odgovor na, kako je navela, napad na RT u Americi. Ona je navela da njeno ministarstvo neće ukidati akreditacije stranim novinarima kako ih ne bi ometalo u radu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,