Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusija naredila zatvaranje ureda međunarodnih organizacija za ljudska prava

Preuzmite sliku

Ruske vlasti su zatvorile lokalne urede međunarodnih organizacija koje se zalažu za ljudska prava, uključujući Human Rights Watch i Amnesty International, prenijeli su strani mediji u petak.

Kako javlja Reuters, Ministarstvo pravde Rusije opozvalo je registraciju 15 stranih organizacija uključujući i one koje se zalažu za ljudska prava.

U saopštenju ministarstva navodi se kako su ruski odjeli tih organizacija “isključene zbog otkrivenog kršenja važećeg zakonodavstva Ruske Federacije”.

Iz Amnesty International-a su poručili kako je zatvaranje ovih organizacija u Rusiji uslijedilo zbog “odbrane ljudskih prava i iznošenja istine prema ruskim vlastima”.

“U zemlji u kojoj je mnoštvo aktivista i disidenata zatvoreno, ubijeno ili protjerano, u kojoj su nezavisni mediji okaljani, blokirani ili prisiljeni na autocenzuru i gdje su organizacije civilnog društva stavljene izvan zakona ili likvidirane, mora da činite nešto ispravno ako vas Kremlj pokušava ušutkati”, kazala je generalna sekretarka Agnes Callamard.

Među organizacijama koje su pogođene odlukom ruskog Ministarstva pravde nalaze se još i Carnegie Endowment for International Peace, Fondacija Friedrich Naumann for Freedom i Fondacija Firedrich Ebert. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje