Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusija bi mogla zatvoriti glavni plinovod ako Zapad uvede zabranu snabdijevanja ruskom naftom

Preuzmite sliku

Rusija je saopćila da bi mogla zatvoriti svoj glavni plinovod do Njemačke ako Zapad uvede zabranu snabdijevanja ruskom naftom.

Zamjenik premijera Rusije Alexander Novak rekao je da bi “odbijanje (kupovine) ruske nafte dovelo do katastrofalnih posljedica za globalno tržište”, uzrokujući više nego udvostručenje cijena na 300 dolara po barelu, piše BBC.

SAD sa saveznicima istražuje potencijalnu zabranu kao način kažnjavanja Rusije za njezinu invaziju na Ukrajinu.

Njemačka i Nizozemska odbacile su ideju za ovaj plan u ponedjeljak.

Evropska unija dobiva oko 40 posto svog plina i 30 posto svoje nafte iz Rusije, i nema adekvatnu zamjenu u slučaju prekida opskrbe.

U obraćanju na ruskoj državnoj televiziji, Novak je rekao da bi bilo “nemoguće brzo pronaći zamjenu za rusku naftu na evropskom tržištu”.

– To će potrajati godinama, a evropskim potrošačima i dalje će biti puno skuplje. U konačnici, ovaj ishod će njih najviše povrijediti – rekao je.

Ukazujući na prošlomjesečnu odluku Njemačke da zamrzne certifikaciju Sjevernog toka 2, novog plinovoda koji povezuje dvije zemlje, dodao je da bi embargo na naftu mogao potaknuti osvetu.

– Imamo svako pravo donijeti odgovarajuću odluku i uvesti embargo na protok plina kroz (postojeći) plinovod Sjeverni tok 1 – rekao je.

Rusija je najveći svjetski proizvođač prirodnog plina i drugi najveći proizvođač sirove nafte, a svaki potez ka sankcionisanju njezine energetske industrije teško bi oštetio rusku privredu.

Ukrajina je molila Zapad da usvoji takvu zabranu, ali postoji zabrinutost da bi to dovelo do skoka cijena. Strah investitora od embarga doveo je sirovu naftu Brent do 139 dolara po barelu u jednom trenutku u ponedjeljak, što je najviša razina u gotovo 14 godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,