Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Rusi pokreću svoju verziju Instagrama, zvat će se Rossgram

Preuzmite sliku

Ruski tehnološki preduzetnici spremni su da pokrenu svoju aplikaciju za dijeljenje fotografija kako bi pomogli da se ispuni praznina koju je ostavio popularni Instagram.

Nova usluga će se zvati “Rossgram”, a bit će pokrenuta 28. marta i imaće dodatne funkcije kao što su i javno finansiranje i plaćeni pristup sadržaju.

“Naši partneri i programeri su već bili spremni za ovakav razvoj događaja i odlučili smo ne propustiti priliku da stvorimo ruski pandan popularnoj mreži koju toliko vole naši sunarodnici”, istakao je direktor za odnose sa javnošću ove inicijative, Aleksandar Zabov.


Prema fotografijama koje je podijelio Zabov, Rossgram će izgledati skoro potpuno isto kao Instagram, a na sajtu ga čak i nazivaju “ruski instagram”.

Ruske vlasti su nedavno blokirale Instagram u potpunosti u zemlji, a to je izazvalo burne reakcije influensera i korisnika. Rusko regulatorno tijelo za komunikacije je blokiralo pristup Metinim platformama zbog toga što, kako navode, ova kompanija toleriše pozive na nasilje nad Rusima i ruskim vojnim osobljem.


Meta je na ovo odgovorila rekavši da je ovo samo privremena promjena u politici govora mržnje i da se odnosi na Ukrajinu tek nakon ruske invazije. Oni dodaju da bi bilo pogrešno da sprečavaju Ukrajince da iskazuju svoj otpor i bijes prema invazijskim vojnim snagama.

Rusija, koja je već zabranila Facebook, pokrenula je i krivičnu istragu protiv Mete, a tužioci su zatražili da se tehnološki gigant proglasi ekstremističkom organizacijom. Slučaj bi uskoro trebalo da se nađe pred sudom. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje