Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusi opet zaustavili dotok plina u Njemačku: Tvrde da obnavljaju zalihe, ali iza kulisa je druga priča

Preuzmite sliku

Protok plina kroz plinovod Yamal-Europa prema Njemačkoj ponovno je stao i teče u suprotnom smjeru natrag prema Rusiji, piše Reuters.

Zaokret u plinskome toku kroz jedan od tri glavna plinovoda kojim se ruski plin prenosi u zapadnu Evropu događa se drugi put u nekoliko dana.

Najnovija promjena dogodila se usred optužbi nekih regionalnih političara da Kremlj ograničava opskrbu kako bi izvršio pritisak na Njemačku i Evropsku uniju da odobre plinovod Sjeverni tok 2 – koji je trenutno u postupku izdavanja dozvola u Njemačkoj.

Rusija je to demantovala i obećala proširenje na zapad od 8. novembra, nakon što se njezine zalihe popune. Dotok plina u Njemačku zaustavljen je prošle subote, a nastavljen je tek u četvrtak.

Glasnogovornik poljske plinske tvrtke PGNiG rekao je da Poljska dobiva plin iz oba smjera. “S naše tačke gledišta sve je u redu. Ugovor s Gazpromom se izvršava”, rekao je glasnogovornik.

Rusija je rekla da se trenutno usredotočuje na obnavljanje domaćih zaliha plina prije nego što ga pusti u Evropu. Rusi bi taj proces nadopunjavanja trebali završiti do 8. novembra. (Jutarnji list)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,