Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusi: Kome treba ukrajinska Srebrenica?

Preuzmite sliku

U masovnoj grobnici u ukrajinskome gradu Buči, blizu Kijeva, pronađena su tijela 57 osoba, rekao je u nedjelju šef lokalne spasilačke ekipe AFP-u. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i mnogi dužnosnici ove zemlje ovaj strašan zločin nazvali su genocidom.

Na snimku koji je objavljen u nedjelju vidi se desetak trupala, od kojih su neka samo djelomično zakopana iza jedne crkve sjeverozapadno od ukrajinskoga glavnog grada.

Nekoliko leševa je umotano u crne vreće za pokop, a snimak pokazuje da su ostali odjeveni u civilnu odjeću.

Vezano | U masovnoj grobnici u Buči pronađeno 57 tijela ubijenih civila 

“Ovdje, u ovoj dugačkoj grobnici pokopano je 57 ljudi”, rekao je AFP-u Serhij Kapličnij, koji je organizovao izvlačenje tijela.

Nakon što je dan ranije otkriveno mnoštvo trupala porazbacanih po cesti, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba osudio je “namjeran” čin ruskih vojnih snaga.

Na drugoj strani, rusko ministarstvo odbrane odbacilo je navode da su trupe iz ove zemlje pobile civile u Buči.

“Dok je taj grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga nijedan njegov stanovnik nije bio izložen nasilju”, navodi ministarstvo u saopštenju.

Vezano | Kličko posjetio Buču i poručio: Ovo je genocid, izvršio ga je Putinov režim

Dodaje da je ruska vojska civilima na tom području raspodijelila 452 tone humanitarne pomoći.

Ministarstvo je dodalo da su svi stanovnici “mogli slobodno otići” iz tog mjesta “na sjever”, dok su južna predgrađa grada “bila na meti danonoćne paljbe ukrajinskih postrojbi”.

Ruski mediji “Sputnjik”, koji je zabranjen u zemljama Evropske unije zbog širenja propagande, povodom masakra u Buči objavio je tekst pod nazivom “Kome treba ukrajinska Srebrenica”.

U tekstu se navodi kako se na “Wikipediji na engleskom jeziku pojavio članak o događajima u Buči. Autori su ih već nazvali ‘bučanskim masakrom’, pa čak i ‘bučanskim genocidom'”, a od objavljivanja tih istih slika “do pojave članka prošlo je samo nekoliko sati”.

Sputnjik dalje prenosi kako su ukrajinske vlasti događaj u Buči okarakterisale kao ratni zločin ruskih vojnika nad lokalnim civilima iako, kako tvrdi ovaj mediji, “nikakva istraga događaja nije sprovedena”.

Podsjeća se kako su ruske snage napustile Buču 30. marta, a da su se stravične fotografije pojavile tek 3. aprila, “nakon što su u grad stigli službenici SBU-a i ukrajinski TV radnici”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje