Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rusi koji su kopali rovove kod Černobila imaju još godinu dana života

Preuzmite sliku

Ruski vojnici koji su kopali rovove u blizini nuklearne elektrane Černobil nemaju više od godinu dana života, kazao je ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko.

“To je teška sudbina i okrutan kraj za ruske vojnike koje ubijaju vlastiti komandanti”, objavilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane na Twitteru, prenoseći izjavu ministra.

Ruske snage u prvom danu rata zauzele su nuklearku u Černobilu, no Ukrajinci su uspjeli preuzeti kontrolu nad nuklearnom elektranom.

Ukrajinske vlasti objavile su ranije ove sedmice video snimljen dronom koji prikazuje napuštene ruske vojne položaje, uključujući prazne jame i rovove, u blizini nuklearne elektrane Černobil.

“Rusi su naredili svojim vojnicima da kopaju rovove blizu nuklearne elektrane Černobil u radioaktivnoj Crvenoj šumi u martu 2022. godine”, objavila je ukrajinska vojska na Twitteru.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom potvrdila je izvještaje da su ruske trupe kopale rovove u najzagađenijem dijelu černobilske zone isključenja, dobivši tako “značajne doze” radijacije. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,