Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rumunija: Muškarac (65) oteo i ubio dvije djevojke i sve priznao

Preuzmite sliku

Rumunjsko državno tužilaštvo saopštilo je da je pronašlo posmrtne ostatke koji bi mogli pripadati drugoj djevojci koju je oteo i ubio osumnjičenik uhapšen prije deset dana, što je snažno potreslo zemlju.

– Torba s posmrtnim ostacima i pepelom pronađena je na mjestu koje je naveo osumnjičenik – u šumi blizu Caracala, na jugu, rekla je glasnogovornica državnog tužilaštva za borbu s organiziranim kriminalom, Mihaela Porime.

Osumnjičenik Gheorghe Dinca (65), mehaničar iz Caracala, rekao je da posmrtni ostaci pripadaju Luizi, dodaje Porime, uz napomenu da se čekaju rezultati DNK analize kako bi se potvrdio identitet žrtve.

Dinca je priznao otmicu i ubistvo dvaju djevojaka, Alexandre (15) i Luize (19), ali nije rekao gdje je sklonio tijelo druge djevojke koja se od aprila vodi kao nestala.

Državno tužilaštvo za borbu s organiziranim kriminalom je u subotu potvrdio Alexandrinu smrt na temelju DNK analize, dodajući da genetski profil pougljenih zuba pronađenih u limenoj bačvi iza kuće, odgovara onome djevojčinih roditelja.

Hiljade ljudi su učestvovali u protestima osuđujući nesposobnost policije koja je otezala s pokretanjem istrage o nestanku djevojaka.

Alexandra je 25. jula s telefona u otmičarovoj kući triput nazvala broj 112 za hitne slučajeve, rekavši da ju je dan ranije oteo muškarac i silovao te dajući podatke o mjestu svog zatočenja. No policiji je trebalo 19 sati da pronađe osumnjičenikovu kuću i u nju uđe, nakon niza krupnih pogrešaka koje su policijskog načelnika Ioana Budu stajale dužnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Nicolae Moga podnio je ostavku, a protiv nekoliko policajaca i državnih otužilaca vodi se postupak zbog propusta u istrazi. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje