Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Rodila četvorke nakon što je u rizičnoj trudnoći preboljela COVID-19

Preuzmite sliku

Voditi trudnoću u doba pandemije koronavirusa veliki je zdravstveni izazov, budući da su trudnice sklonije i razvoju težih oblika infekcije te spadaju u rizičnu grupu.

 • Ayse Kilinc (32) iz turske provincije Mersin, ne samo da je uspjela pobijediti bolest koja je promijenila svijet, već je uprkos zarazi trudnoću sačuvala skoro do kraja i na svijet donijela četiri djevojčice.

  Kilinc, koja je u braku sa farmerom Ibrahimom Kilincem (37), prošle je godine razvila simptome koronavirusa i uputila se u bolnicu gdje joj je potvrđeno da je pozitivna na virus. Ayse je tada saznala i da je u prvim sedmicama trudnoće, koje su obično najrizičnije, a saznanje da nosi četvorke dodatno je povećala strah.

 • U posljednjim mjesecima trudnoće, porodica Kilinc se preselila iz Anamura u Antaliju, zbog mogućih rizika koji prate višeplodnu trudnoću.

  Ayse je u 32. sedmici trudnoće, operativnim zahvatom na svijet donijela četiri djevojčice, čija se kilaža kretala između 1.500 i 1.600 grama.

  Bebe, Almina Nida, Aynura Nisa, Ayla Eda i Arya Ela su puštene iz bolnice u Antaliji nakon 57 dana provedenih na neonatalogiji.

 • Ayse je u izjavi za Anadolu Agency (AA) rekla da su sretni što su na kraju izuzetno stresne trudnoće koja je započela s Covidom, te nastavila s brojnim rizicima, na kraju dobili četiri zdrave djevojčice.

  Otkrila je da nije lako brinuti o četvorkama, pogotovo u toku noći, ističući kako u 24 sata uspije odspavati svega nekoliko sati.

 • Priznaju da se svako ko ih vidi iznenadi kada primjeti četvorke i da ih stalno prate radoznali pogledi.

  “Imati četvoro djece odjednom učinilo me je da se osjećam drugačijim. Bio sam iznenađen i nisam mogao vjerovati”, rekao je otac djevojčica Ibrahim.

 • Navodeći kako za život zarađuje baveći se poljoprivredom, Ibrahim priznaje da će imati poteškoća u podmirivanju potreba četiri bebe, poput kupovine pelena i hrane, te je zatražio podršku od dobrotvornih organizacija.

  Doktor Selahhatin Kumru, koji je pratio trudnoću Ayse Kilinc i obavio carski rez, rekao je da je ovo drugi put u karijeri da je vidio rođenje četvorki, navodeći kako su ovakve trudnoće izuzetno rijetke.

  Kumru je dodao da su bebe rođene zdrave, te da su zbog razvoja mozga i pluća zadržane na intenzivnoj njezi.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje