Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Roberto Saviano: Mafija u Italiji pomaže najsiromašnijima da bi ih privukla

Preuzmite sliku

Kriminalne organizacije u Italiji dijele prehrambene proizvode najsiromašnijima i pomažu im u odobravanju zajmova bez kamata kako bi ih privukle u vrijeme epidemije korona virusa, upozorio je novinar i stručnjak za mafiju Roberto Saviano, piše AlJazeera Balkans

Mafijaške grupe gledaju da se domognu nekih poslova koji su sada u teškoći i čekaju evropsku finansijsku pomoć, naveo je Saviano, koji je i autor knjige Gomora o napuljskoj mafiji Camorri.

“Mafija samo čeka neku krizu”, dodaje, a preduzeća će biti žrtve jer će se naći s novim partnerima koji su povezani s tim kriminalnim organizacijama.

“Postajete partner jer ste u ušli u posao. To nije kao kad neko dođe s pištoljem nego su to finansijski savjetnici u određenom trenutku”, upozorio je Saviano.

Umnožavanje mafijaškog novca

Prema njegovim riječima, ako Evropa ne intervenira, nekontrolisano će se umnožiti mafijaški novac, koji je već u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji i Belgiji.

Osim davanja hrane najsiromašnijima u Napulju, zelenaši su na zahtjev Camorre ukinuli kamate na pozajmljeni novac.

“Zašto? Da bi dobili nešto zauvrat”, rekao je Saviano, koji trenutno živi u New Yorku, a imao je policijsku zaštitu nakon izdavanja knjige 2006. zbog brojnih prijetnji koje je dobijao. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,