Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rimljani razočarani gradskom jelkom, zovu je “šugavko” (FOTO)

Preuzmite sliku

Upoređuju je s četkom za čišćenje toaleta i zovu je “šugavko”. Tako Rimljanima izgleda gradska božićna jelka, postavljena na Trgu Venecija.

Radi se o 21 metara visokoj smreki dopremljenoj u Rim s Dolomita koja je odmah izazvala talas kritika jer izgleda jadno, naročito u poređenju s blještavim i raskošnim jelkama postavljenim u Milanu, italijanskoj modnoj i finansijskoj prijestolnici.


“Drvo je živa tuga”, kaže rimski taksista Emanuele. “Milanezi imaju puno ljepše. Oni imaju ‘love’, pa imaju i prekrasno drvce. Sve je bolje u Milanu”, ogorčen je.

Vječni suparnik Vječnom Gradu, Milano uživa u finansijskoj renesansi podstaknutoj milionima koji su se slili u grad za Svjetsku izložbu 2015. Tako je postavio 30 metara visoku smreku ispred svoje znamenite srednjovjekovne katedrale i raskošno je ukrasio.

Ali nije to sve. Milano je postavio velika božićna stabla i ispred drugih gradskih znamenitosti, poput tržnog centra – Galerija Vitirio Emanuele II ili čuvene operske dvorane Skala. Troškove pokrivaju privatni sponzori, poput televizije Skaj.

S druge strane, rimska jelka predmet je ismijavanja na društvenim mrežama i ima već i “svoj” Twitter nalog ukrašen porukama “imam više pratilaca nego grančica”.

“‘Šugavko’ savršeno predstavlja današnji Rim: tužan, nedostojan, usamljen”, piše u komentaru Korijere dela Sera.

Za rimsku božićnu smreku navodno je plaćeno 50.000 eura, bez javnog konkursa, a to je gotovo triput više nego prošle godine, tvrde rimski građanski aktivisti.

Ovo je druga godina zaredom da je gradonačelnica Virdžinija Rađi pod žestokim kritikama zbog izbora božićnih dekoracija jer ni prošlogodišnje drvce nije bilo bajno.

Rađi tvrdi da nevoljeno gradsko drvce zapravo ispunjava najviše ekološke standarde i okićeno je “jednostavno i sofisticirano”.

Njena stranka, Pet zvjezdica, u međuvremenu je saopštila da u gradu ima i većih briga od izgleda božićne jelke.

Rađi je ubjedljivo pobijedila na izborima 2015., ali od tada se neuspješno bori s endemskim rimskim problemima poput sakupljanja otpada i katastrofalnog gradskog prijevoza.

Nedavno istraživanje kvaliteta života u italijanskim gradovima poslovnog dnevnika Il Sole 24 Ore, pokazalo je da Vječnom Gradu ne ide baš dobro. Tek je na 24. mjestu, što je 11. mjesta niže nego prethodne godine.

A dodatna so na rimskoj rani odličan je plasman Milana u istom istraživanju. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,