Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Reznikov: Ukrajina primila još njemačkih i američkih raketnih sistema

Preuzmite sliku

Ukrajina je primila još njemačkih i američkih sistema višecijevnih bacača raketa, u okviru niza isporuka preciznog teškog naoružanja koje su obećali njeni saveznici, saopćio je ukrajinski ministar odbrane u ponedjeljak.

Vlada u Kijevu u više je navrata apelovala na Zapad da pošalje još dugometne artiljerije dok pokušava da preokrene ravnotežu snaga na terenu u ruskoj invaziji pokrenutoj 24. februara i napadne ruske linije snabdijevanja i skladišta municije.

Moskva optužuje Zapad da produžuje sukob dajući Ukrajini još naoružanja i tvrdi da snabdijevanje dugometnim naoružanjem opravdava ruske napore da proširi kontrolu nad još ukrajinske teritorije radi vlastite zaštite.

Ukrajina je primila još četiri Artiljerijska raketna sistema visoke mobilnosti (HIMARS) američke proizvodnje, saopćio je ministar odbrane Aleksej Reznikov.

– Zahvalan sam američkoj vojsci i ministru odbrane Lloydu Austinu, kao i američkom narodu za jačanje ukrajinske vojske – piše Reznikov na Twitteru.

HIMARS ima duži domet i precizniji je od ukrajinske artiljerije iz sovjetske ere, omogućujući ukrajinskim snagama da pogode ruske mete koje su ranije bile nedostižne.

Sudeći po procjenama eksperata, Ukrajina već djeluje s desetkom HIMARS sistema. Ukrajinska vojska također je primila tri MARS II MLRS, njemačku verziju višecijevnih raketnih bacača M270 američke proizvodnje. Isporuku je objavila njemačka ministrica odbrane Christina Lambrecht 26. jula, prenosi Reuters. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje