Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Revolucionarna operacija: Izvršena prva implantacija umjetnog srca

Preuzmite sliku

Francuska kompanija Carmat u ponedjeljak je objavila da je prvi put prodala svoje potpuno umjetno srce, poznato pod nazivom Aeson, koje je potom implantirano pacijentu u italijanskoj bolnici u Napulju.

Ugradnju potpuno umjetnog srca je izveo kardiohirurg Ciro Maiello u bolničkom centru u Napulju, koji u Italiji prednjači u znanju i iskustvu glede primjene umjetnog srca.

Ni jedno umjetno srce Aeson nije do sada upotrijebljeno izvan bolničkih studija, istaknula je glasnogovornica Carmata, dodajući da je troškove operacije od 150.000 eura pokrio regionalni zdravstveni sistem koji očekuje povrat troškova od nacionalnog zavoda za javno zdravstvo.

  • Carmatovo umjetno srce dizajnirano je za sve pacijente koji pate od hroničnih zatajenja srca ili akutnih zatajenja koja slijede nakon infarkta. Izum bi trebao pomoći i svim srčanim bolesnicima koji pate od hroničnih bolesti i arterijske hipertenzije.

    Firma je 15. jula objavila prvu humanu implantaciju svog umjetnog srca u SAD-u u okviru bolničkog istraživanja Sveučilišne bolnice Durham u Sjevernoj Karoloni. Bolnica je dio Sveučilišta Duke. Odmah nakon te objave su dionice Carmata na pariškoj berzi skočile 6,77 posto, na 23,53 eura. (Hina)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,