Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Reporteri bez granica: Rusi hladnokrvno ubili fotografa

Preuzmite sliku

U izvještaju se navodi da položaj Černišova tijela i drugi dokazi ukazuju da je on možda bio živ spaljen, a Levin je vjerovatno ubijen s jednim ili dva hica iz neposredne blizine.

Ukrajinskog fotografa Maksima Levina ruske su snage hladnokrvno pogubile zajedno s njegovim prijateljem Aleksijem Černjišovim 13. marta sjeverno od Kijeva, objavili su danas Reporteri bez granica (RSF).

– Dokazi protiv ruskih snaga su neoborivi – kaže se u uvodu izvještaju grupe za slobodu medija koje zauzima 16 stranica. Rusko ministarstvo odbrane nije još komentarisalo upit Reutersa.

Levin (1981) je bio reditelj dokumentarnih filmova i povremeno je sudjelovao u izvještavanju Reutersa od 2013. Nestao je 13. marta, na dan kada je RSF objavio da je pogubljen. RSF je saopćio da je ispitao dokaze na mjestu događaja koji uključuju metke i Levinov izgorjeli automobil, kao i fotografije snimljenih Levinovih i Černišovljevih tijela kada su otkriveni 1. aprila.

U izvještaju se navodi da položaj Černišova tijela i drugi dokazi ukazuju da je on možda bio živ spaljen, a Levin je vjerovatno ubijen s jednim ili dva hica iz neposredne blizine. Rečeno je da se na fotografiji njegovog leša vide tri prostrijelne rane. Ukrajinski tužioci kažu da su Levina ubili pripadnici ruskih oružanih snaga s dva hica iz malokalibarskog oružja. Reuters nije mogao nezavisno provjeriti ovu informaciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje