Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Reportaža iz bolnice koja je jedan od centara borbe protiv COVID-19 u Rusiji

Preuzmite sliku

Rusija je sa 335.882 zaražene osobe druga najteže pogođena zemlja pandemijom COVID-19, a na prvom frontu borbe protiv koronavirusa u toj zemlji su državne i privatne zdravstvene ustanove, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporterska ekipa AA posjetila je Gradsku kliničku bolnicu 52 u Moskvi i svjedočila cjelodnevnom radu i borbi medicinskih ekipa u toj ustanovi.

Ta državna bolnica slovi za jedan od centara borbe za spašavanje života zaraženih osoba u Rusiji, a uporedo u odvojenim odjelima se pružaju i sve druge bolničke usluge pacijentima koji nisu zaraženi koronavirusom.

U bolnici pod posebnim mjerama radi više od 3.000 medicinskog osoblja, a već na samom ulazu u tu ustanovu se primjenjuju stroge mjere zaštite.

Pacijentima u bolnici uslugu pružaju medicinari koji su u potpunosti zaštićeni kombinezonima, maskama, rukavicama i drugom opremom, a primjenjuju se trijaže i posebne mjere prevencije prema pacijentima kao što je slučaj i u svim bolnicama širom svijeta.

U bolnici su odvojeni i posebni “crveni“ odjeli koji su rezervirani isključivo za pacijente koji su zaraženi koronavirusom, a u sklopu tog odjela i intenzivna njega za teže pacijente.

Medicinsko osoblje primjenjuje stroge mjere prevencije, uključujući i tuširanje i dezinfekcije nakon odražene smjene.

Čelnica bolnice Maryana Lisenko kazala je da je širenje koronavirusa u svijetu bio veliki i težak izazov za zdravstvenu zajednicu i da su u borbu protiv pandemije uključene i bolnice koji prethodno nisu bile namijenjene za liječenje takvih vrsta infektivnih oboljenja.

“Bilo je teško, uradili smo preraspodjele ljekara i medicinskog osoblja i uspjeli smo se adaptirati na novonastalu situaciju. Svi su dali maksimalni doprinos u tome“, kazala je doktorica Lisenko.

Ističući kako su u međuvremenu riješeni svi problemi i nabavljene dovoljne količine zaštitne opreme, Lisenko je kazala da je situacija u Kini početkom izbijanja pandemije bila neka vrsta upozorenja i da su se ljekari u ostatku svijeta ipak djelomično mogli pripremiti na val širenja virusa.

“Smanjuje se broj novozaraženih. U odnosu na mart i april imamo smanjenje hospitaliziranih pacijenata za 20 posto, što je veliko rasterećenje za zdravstveni sistem“, kazala je Lisenko.

Ona je dalje kazala da se medicinsko osoblje maksimalno štiti od potencijalne zaraze, ali da je i pored toga zaraženo 39 medicinara u toj moskovskoj bolnici.

“Do sada smo izliječili o iz bolnice otpustili oko 4.000 pacijenata, a trenutno imamo oko 600 oboljelih, uključujući i 80 težih slučajeva“, kazala je Lisenko.

Komentirajući i navode nekih medija da Rusija možda krije stvarne brojke umrlih osoba tokom pandemije COVID-19, Lisenko je kazala da za takve tvrdnje treba imati dokaze. Dodala je da ljudi u neznanju mogu svašta govoriti, ali da ruske institucije transparentno rade.

“Važna je dijagnostika kod pacijenta i da se vidi da li ima i drugih oboljenja pored koronavirusa i da se na kraju utvrdi pravi uzrok smrti ako do toga dođe. Naprimjer, ako premine teški pacijent koji je bolovao od karcinoma, najispravnije je reći da je karcinom uzrokovao smrt. Tokom infekcije se otežava cirkulacija krvi, ali pacijent umire od prvobitne bolesti“, kazala je Lisenko.

Ona je kazala da je u Gradskoj kliničkoj bolnici u Moskvi počela i terapija liječenja krvnom plazmom oporavljenih osoba i da se terapija pokazala dobrom kod 80 pacijenata.

U bolnici koju su reporteri AA posjetili u Moskvi u borbi protiv COVID-19 učestvuje i 30 studenata medicine.

Anesteziolog Sergey Carenko kazao je da je u toj ustanovi razvijen i poseban informatički program za potrebe liječenja osoba zaraženih koronavirusom.

On je pojasnio da program u različitim bojama i u 3D formatu prikazuje oštećenja koja je koronavirus izazvao u organizmu.

“Program smo prezentirali i Ministarstvu zdravstva Rusije i u toku je postupak njegove registracije. Taj program precizno otkriva posljedice infekcije“, kazao je Carenko koji je i lično bio zaražen koronavirusom i na posao se vratio nakon oporavka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje