Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Rektor katedrale Notre Dame: Za restauraciju potrebno 15 ili 20 godina

Preuzmite sliku

Radovi na obnovi pariske katedrale Notre Dame, u kojoj je u aprilu 2019. godine izbio veliki požar, mogli bi trajati još 15 ili 20 godina, kazao je rektor katedrale Patrick Chauvet.

Chauvet je, nakon ceremonije povodom Velikog petka u crkvi Saint-Germain l’Auxerrois, u kojoj će se održavati mise zbog obnove Notre Damea i u koju su privremeno premještene neke relikvije iz katedrale, kazao da bi pariska katedrala i njezina esplanada mogli biti gradilište još 15 ili 20 godina.

“Mogu garantovati da ima posla”, rekao je Chauvet .

U danima nakon požara, francuski predsjednik Emmanuel Macron odredio je petogodišnji rok za obnovu – do 2024. godine, kada je planirano da Pariz bude domaćin Ljetnih olimpijskih igara. Međutim, mnogi smatraju da je do tada nerealno dovršiti ogroman projekat.

 • Planirani radovi uključuju preuređenje esplanade ispred katedrale, koju je svake godine prije požara posjećivalo oko 20 miliona turista.

  Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je u aprilu 2019. godine. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali.

  Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspjeli su spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,