Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Razbijena putujuća banda, pljačkali širom Evrope, imali hrvatske i italijanske dokumente

Preuzmite sliku

Španska i francuska policija zajedničkom akcijom razbile su putujuću bandu koja je pljačkala kuće u te dvije zemlje, a čiji su pripadnici imali hrvatske i italijanske dokumente, saopštila je danas španska policija.

Banda je djelovala iz španskih južnih gradova Castellón i Alicante, odakle je odlazila da pljačka kuće širom Španije, Francuske i Portugala.

Policija je pokrenula istragu u oktobru prošle godine, te primijetila da su pripadnici bande aktivni u Španiji i Francuskoj, zbog čega je oformljen zajednički tim.

U prvoj fazi operacije uhapšeno je pet osoba sa hrvatskim i italijanskim dokumentima u mjestu Orihuela, udaljenom 60 kilometara od primorskog turističkog grada Alicantea.

Policija je navela da je kod uhapšenih pronašla razni skupocjeni nakit, plastičnu karticu za nasilno obijanje brava na vratima stanova i kuća, dva dokumenta koja izgledaju kao lažna, te 4.300 eura u gotovini.

U drugom dijelu operacije zatražena je pomoć drugih zemalja do kojih je vodio trag pa se u akciju uključilo 200 policajaca iz pet zemalja.

Uhapšeno je 26 članova te kriminalne organizacije u Hrvatskoj, Italiji, Holandiji, Švicarskoj i Francuskoj, gdje se nalazila većina privedenih.

Policija nije objavila imena uhapšenih, niti je otkrila njihov identitet, prenose hrvatski mediji.

Pretreseno je 17 kuća u pet zemalja, gdje je policija pronašla nakit i predmete za koje se vjeruje da su ukradeni, kao i spravu za brojanje novca, te lažne dokumente.

Tim dokumentima su se uhapšeni navodno služili prilikom putovanja po Evropi i za iznajmljivanje smještaja u Španiji.

Muškarci bi obično automobilima razvozili mlade žene pred kuće i zgrade, a one bi zatim obijale brave, te iznosile vrijedne predmete poput nakita, parfema, gotovine i satova.

Osim toga, muškarci su se bavili i posebnom vrstom prevare, navela je policija.

U inostranstvu su se lažno predstavljali kao bogati preduzetnici, te bi žrtvama prilazili u odijelima i skupocjenim automobilima, dajući im ponudu za kupovinu luksuznih nekretnina, zlata i nakita.

Zatim bi tokom transakcija zatražili od prodavca da im usitni krupne novčanice, ali su te novčanice bile lažne.

Među njima bi ostavljali samo manji iznos pravih novčanica kako bi zavarali žrtvu.

Takve prevare su česte posljednjih godina u Španiji, kao i provale u kuće.

Španska policija često hapsi mlade žene sa hrvatskim dokumentima prilikom provale u kuće, ili pak bez dokumenata pri čemu uhapšena lica kažu da su iz Hrvatske.

Policija u Španiji u ranijim slučajevima saopštavala je da je riječ o “klanovima”, odnosno grupama porodica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,