Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Razbijena međunarodna banda koja je ucjenjivala velike kompanije: Širom svijeta identifikovana 601 žrtva

Preuzmite sliku

Njemačka policija saopštila je danas da je razbila međunarodnu bandu kibernetičkog kriminala koja je godinama ucjenjivala velike kompanije i institucije, zgrćući milione eura.

U saradnji sa drugim službama bezbjednosti, uključujući Europol, američki Federalni istražni biro (FBI) i vlasti u Ukrajini, policija u Diseldorfu je saopštila da je uspjela da identifikuje 11 pojedinaca povezanih sa grupom koja je djelovala u različitim oblicima najkasnije od 2010. godine.

Među najistaknutijim žrtvama bila je Univerzitetska bolnica u Diseldorfu, čiji su računari 2020. godine bili zaraženi vrstom virusa poznatim kao “dopelpejmer”. Žena kojoj je bilo potrebno hitno liječenje umrla je nakon što je morala da bude prevezena u drugi grad.

Dirk Kunce, koji vodi odjeljenje za borbu protiv kibernetičkog kriminala u policiji Sjeverne Rajne-Vestaflije, izjavio je da je širom svijeta identifikovana 601 žrtva, od toga 37 u Njemačkoj. Europol navodi da su žrtve u SAD platile najmanje 40 miliona eura ovoj bandi od maja 2019. do marta 2021. godine.

On je rekao da se grupa specijalizovala za “lov na krupnu divljač”, te da je vodila profesionalnu operaciju regrutovanja, privlačenjem novih članova obećavajući im plaćen odmor i tražeći od kandidata da dostave reference za ranija kibernetička krivična djela, prenio je AP.

Kunce je istakao da je policija sprovela istovremene racije u Njemačkoj i Ukrajini 28. februara, te da su zaplijenjeni dokazi i privedeno je nekoliko osumnjičenih.


On je dodao da trojica osumnjičenih, od kojih su dvojica ruski državljani, nisu uhapšeni jer su van domašaja evropskih organa za sprovođenje zakona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje