Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rastu tenzije: Turska blokirala Glas Amerike i Deutsche Welle

Preuzmite sliku

Turska je zabranila pristup američkim i njemačkim javnim emiterima od početka ovog mjeseca.

Blokirane su web stranice Deutsche Wellea i Glasa Amerike, a ovim činom rizikuje se rast tenzija između Ankare i Europe. Zabranom pristupa dva međunarodna javna emitera, Turska je ugrozila slobodu izražavanja u zemlji, a istovremeno rizikuje odnose sa Zapadom.

Sud u Ankari blokirao je u četvrtak navečer web stranice njemačkog Deutsche Wellea i verziju na turskom jeziku javnog radija Glas Amerike nakon što su odbili da ispune zahtjev za dobijanje dozvole za emitovanje. Medijska strana ove priče tvrdi kako bi regulisanje od strane državnog nadzornog tijela za emitovanje dovelo do zahtjeva koji bi bili jednaki cenzuri, prenosi Radiosarajevo.ba

Odgovarajući na zabranu, generalni direktor Deutche Welle-a Peter Limbourg rekao je da je kompanija u razgovorima s Vrhovnim vijećem za radio i televiziju (RTÜK) iznijela zašto ne može udovoljiti zahtjevu za dobijanje dozvole.

“To je jednostavno neprihvatljivo za nezavisnu radiodifuziju. DW će poduzeti pravne mjere protiv blokiranja koje je sada izvršeno“, rekao je Peter Limbourg.

Nakon objave, i DW i VOA su putem društvenih mreža podijelili informacije o tome kako zaobići zabranu koristeći virtuelne privatne mreže i slične tehnologije. RTÜK je zaprijetio zabranom ove godine nakon spora s medijima oko njihovog poslovanja u Turskoj. Nadzorni odbor je tvrdio da, budući da su koristili turski jezik na zahtjev i video izvještaje uživo, kao i tekstualne vijesti, strane kuće, po njihovom mišljenju, trebaju se pridržavati zakona koji zahtijeva od internetskih emitera da imaju dozvolu.

Kritičari su taj potez vidjeli kao najnoviji pokušaj vlade predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da suzbije glasove neslaganja.

Nakon objave zabrane, İlhan Taşçı, opozicioni član odbora RTÜK-a, sarkastično je prokomentarisao na Twitteru: “Ovo je sloboda štampe i napredna demokratija!”

Međunarodni mediji, posebno oni sa informacijama na turskom jeziku, postali su važan izvor vijesti za ljude u Turskoj koji traže alternativu mainstream medijima, koje su uglavnom kupili poslovni ljudi naklonjeni predsjedniku.

Ali mediji, zajedno sa stranicama društvenih medija kao što su Twitter i YouTube, uvučeni su u vladine napore da spriječi slobodu govora, iako su postali utočište za opozicione glasove. Zabrana dvije velike međunarodne novinske kuće vjerovatno će pogoršati napetost između Turske i SAD-a.

Turski predsjednik se prošle sedmice sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na marginama samita NATO-a te tražio odobrenje Washingtona za kupovinu F -16 borbenih aviona.

Američki State Department izjasnio se protiv ove zabrane u februaru, a glasnogovornik ministarstva Ned Price upozorio je: “Slobodni mediji su od suštinskog značaja za snažnu demokratiju.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,