Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Raste broj zaraženih: Evropske zemlje uvode nove mjere

Preuzmite sliku

Zbog ubrzanog širenja bolesti mnoge evropske zemlje uvode nove epidemiološke mjere, od zatvaranja barova do obaveznog nošenja maski, a agencija AFP je u srijedu objavila da je po njenim podacima ukupan broj slučajeva zaraze na evropskom kontinentu prešao šest miliona.

U Evropi je u zadnjih sedam dana po podacima agencija AFP registrirano 543.137 novozaraženih, što je 26 posto više u odnosu na prošlu sedmicu.

U svijetu je dijagnosticirano gotovo 35,9 miliona slučajeva zaraze, od kojih je umrlo najmanje 1.051.149. Sjedinjene Države su najgore prošle s 210.918 umrlih. Iza njih dolaze Brazil (147.494 umrla), Indija (104.555), Meksiko (82.348) i Ujedinjeno Kraljevstvo (42.445).

Agencija France Presse je objavila da je po njenoj metodologiji prikupljanja podataka do srijede u 15 sati u Evropi registrirano 6,000,940 slučajeva zaraze novim koronavirusom od pojave prvih slučajeva u januaru.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u Evropi je do srijede službeno potvrdio 5.605.508 slučajeva zaraze novim koronavirusom.

Francuske zdravstvene vlasti izvijestile su u srijedu o 18.746 novozaraženih u protekla 24 sata, što je novi dnevni rekord i gotovo dvostruko više nego u utorak, kada ih je zabilježeno 10.489.

Broj umrlih od covida-19 je u toj zemlji u 24 sata porastao za 80 na 32.445, a ukupan broj slučajeva zaraze na 653.509.

Francuska

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio nove mjere za obuzdavanje pandemije covida-19. “Na mjestima gdje se bolest prebrzo širi bit će novih restrikcija”, rekao je Macron.

Irska

U Irskoj je širenje covida-19 došlo u fazu eksponencijalnog rasta te će skori porast broja hospitalizacija predstavljati “vrlo velik izazov”, rekao je u srijedu vodeći dužnosnik irskih javnih zdravstvenih službi (NPHET) Philip Nolan.

NPHET je u izjavi od srijede upozorio da se stanje od vikenda i uvođenja novih mjera u ponedjeljak dodatno pogoršalo.

“Vidimo stanje koje se ubrzano pogoršava, vidimo stanje koje je vrlo osjetljivo jer smo u fazi eksponencijalnog rasta”, rekao je Nolan, voditelj tima NPHET-a za borbu protiv covida-19, u i upozorio da će, ako ne dođe do značajnog smanjenja transmisije bolesti u idućim tjednima “broj slučajeva i hospitalizacija biti vrlo značajan izazova za naše društvo”.

Sedmični irski prosjek od 493 novozaražena dnevno se u posljednje tri sedmice više nego udvostručio međutim taj bi se broj do 7. novembra mogao povećati na 1100 do 1500 slučajeva dnevno ako se transmisija odmah ne ograniči, rekao je Nolan.

Škotska je u srijedu izvijestila da ima 1054 novih slučajeva covida-19. te će se zbog ubrzanog rasta broja novozaraženih posljednjih tjedana u Glasgowu i Edinburghu od petka na 16 dana zatvoriti svi pubovi.

Velika Britanija

I britanski premijer Boris Johnson zbog širenja covida-19 namjerava od ponedjeljka zatvoriti sve pubove i restorana u većem dijelu sjeverne Engleske, uključujući gradove Manchester i Liverpool, izvijestio je list The Sun u srijedu.

Italija

Italija će uvesti obavezno testiranje na novi koronavirus za sve koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Belgije i Češke, najavio je u srijedu ministar zdravstva te zemlje Roberto Speranza i podsjetio u objavi na Facebooku da “raste broj slučajeva zaraze u Evropi i u Italiji”.

Italija je u srijedu naredila obavezno nošenje maski na razini cijele države i u vanjskim prostorima.

Nizozemska

Tokom prošlog mjeseca je rast novozaraženih u Nizozemskoj svrstao tu zemlju među deset najpogođenijih na svijetu po broju zaraza na 100 hiljada stanovnika.

Prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u Nizozemskoj je u protekle dvije sedmice bilo 270.2 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, a u Evropskoj uniji gore stoji samo Španjolska u kojoj ih je 305. Hrvatska ih ima 72.3, a najbolje stoje Cipar s 29.5 i Finska 31.4.

Nizozemski parlament u srijedu je raspravljao o vanrednom zakonu koji bi vlastima dao ovlasti da narede nošenje maski na javnom mjestu ako se na to odluče, na dan kad je zabilježen rekordan dnevni broj novozaraženih, njih gotovo pet hiljada.

Svjetska banka je u srijedu upozorila da će pandemija ove godine u krajnje siromaštvo gurnuti još 88 do 115 miliona ljudi u svijetu, istaknuvši da je gradska populacija sve ugroženija.

Prvi put u zadnjih više od 20 godina stopa krajnjeg siromaštva u svijetu će porasti, ističe ta ustanova sa sjedištem u Washingtonu.

UN je u srijedu zatražio da njegove članice udvostruče napore kako bi što prije svakome omogućile pristup zdravstvenom osiguranju koje je još potrebnije u vrijeme pandemije, usprkos njegovoj cijeni, ocijenila je ta organizacija. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje