Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Radnika plaćaju u novčićima Pokemona

Jedna danska kompanija riješila je da ponudi platu u valuti koja se koristi u hit igrici “Pokemon Go”.

Kako bi privukli zainteresovane kandidate za jedno radno mjesto u prodajnom timu, kompanija Prosis našla je inspiraciju u ovoj veoma popularnoj igrici i ponudila da dio plate svom budućem radniku isplati u virtuelnoj valuti – odnosno u “pokekoins” novčićima.

Iz ove IT kompanije, sa sjedištem nedaleko od Kopenhagena, kažu da tradicionalni oglas za posao koji su raspisali nije urodio plodom, pa su morali da smisle nešto originalno.

Oni su odlučili da pokušaju da nađu novog radnika tako što će mu ponuditi isplatu dijela mjesečne zarade od 25.000 kruna (3.500 eura) u pokekoinsima, tako da igrači mogu da kupe njima proizvode za igru, odnosno dodatne funkcije koje su im potrebne kako bi uhvatii što više Pokemona. Ostatak zarade uredno bi legao na račun.

Napominju i da se pun iznos zarade može podići i u stvarnom svijetu preko banke, ako kandidat jednostavano dolazi u lov na posao, a ne na Pokemone.

Direktor kompanije rekao je da ova nekonvecionalna nagrada treba da bude zabavan način da kompanija istakne kako je u potrazi za mladim ljudima.

Mi vidimo djecu, mlade i odrasle da igraju Pokemone svuda. Mislili smo da je to ono što je i nama potrebno, pa smo riješili da probamo“, kaže on.

Šef još priznaje da nije nikada jurio za Pokemonima ali da je prilično siguran da bi njegova djeca rado dala dio plate da uhvate još jednog od tih malih “čudovišta“. (alo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,