Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Racije i hapšenja dok njemačka policija istražuje krađu nakita u Dresdenu

Preuzmite sliku

Više od 1.500 policajaca izvršilo je niz pretraga u Berlinu i uhapsilo dvije osobe u masovnoj akciji povezanoj sa spektakularnom krađom dragulja iz 18. vijeka iz jedinstvene kolekcije u Dresdenu u novembru prošle godine, izjavile su vlasti u utorak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz umjetničkih zbirki “Zelenog trezora” Državnog muzeja Saksonije u Dresdenu ukraden je antikni nakit u vrijednosti od oko milijardu eura.

Akcijom su koordinirali policija i tužitelji u Dresdenu, istražujući krađu 25. novembra 2019. godine.

Ukupno 1.638 policajaca iz Saksonije, Berlina i drugih gradova, kao i savezne specijalne policijske snage, pretreslo je ukupno 18 mjesta, uključujući 10 stanova, te garaže i vozila.

Njihova meta bila je “umjetničko blago i mogući dokazi poput računarskih medija za pohranu, odjeća i alati”, naveli su iz dresdenske policije i tužioci.

Istakli su da je fokus bio na berlinskoj četvrti Neukoelln. Tri osobe, identificirane kao njemački državljani, uhapšene su zbog sumnje da su organizirano pljačkale.

“Zeleni trezor” jedan je od najstarijih svjetskih muzeja. Osnovana je 1723. godine i sadrži riznicu Augusta Silnog Saskog, koja sadrži oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala.

Ubrzo nakon krađe, vlasti su ponudile nagradu od 500.000 eura za informacije koje bi dovele do dragulja ili hapšenja lopova.

U martu su tužioci i policija rekli da su utvrdili da je Audi S6 koji je korišten u krađi, a kasnije zapaljen u dresdenskoj garaži, u augustu prodat neidentifikovanom kupcu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje