Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Putovanja u EU od naredne godine – jedino sa ‘booster’ vakcinom

Preuzmite sliku

Evropska komisija  je uvela treċu vakcinu, takozvani “booster”, kao preduslov za putovanja unutar Evropske unije (EU) za građane takozvanih treċih zemalja, čime je obuhvaćen i Zapadni Balkan.

Prema odluci ove institucije, booster vakcina treba biti primljena najkasnije devet mjeseci od druge doze, kako bi putnici bili u stanju da putuju u zemljama EU. Vakcina treba biti među onima koje je odobrila evropska Agencija za Lijekove (EMA).

Ova odluka stupa na snagu 10. januara naredne godine kada nijedan putnik neċe moċi uċi u EU bez treċe doze vakcine.

Od marta 2022, EU ċe odustati od pristupa takozvanih „bezbjednih zemalja” gdje su države dodavane ili izbacivane s liste u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Lista se ažurirala na svake dvije sedmice pa su zemlje dodavane ili izbacivane iz nje. Od naredne godine, putovanja ċe biti dozvoljena na individualnoj bazi, isključivo za vakcinisane osobe sa tri doze.

„Udaljavamo se od pristupa zasnovanog na zemlji ka individualnom pristupu. To znači da svi ljudi koji su vakcinisani mogu da uđu u EU. Ako ste vakcinisani vakcinom koju je odobrila EK, uvijek možete putovati u EU”, saopštila je Ylva Jonhansson (Ilva) evropska komesarka za unutrašnje poslove.

BiH izgubila status COVID ‘bezbjedne zemlje’ na EU listi

Restrikcije za takozvana nebitna putovanja, EU je uvela početkom prošle godine u cilju suzbijanja pandemije COVID-19. Prilikom ljetnje sezone ove godine su olakšani uslovi za putovanja ali rast broja inficiranih je učinio da EU ponovo pooštri mjere.

Na teritoriji Evropske Unije odobreno je korišćenje vakcina proizvođača Moderna, Pfizer/BioNTech, Johnson and Johnson kao i Astra-Zeneca. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje