Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Putinovo najopasnije oružje: Podmornica Belgorod uništava na udaljenosti od 10.000 km

Preuzmite sliku

Kako javlja Naval News, najveća podmornica na svijetu nije nestala. Otkrili su kako se nalazi u Barentsovom moru, sjeverno od ruskog poluotoka Kole

Podmornica Belgorod K-329 Putinovo je najopasnije oružje. Duga je 178, a široka 15 metara i teži otprilike 30.000 tona. I odjednom histerija, spomenuta podmornica je nestala.

Barem su tako posljednjih dana pisali svjetski mediji. Mnogi od njih su pisali kako ju je ruski predsjednik poslao u vojne pohode. Opremljena je najmodernijom tehnologijom – prevozi strateške interkontinentalne podvodne dronove Posejdon, podvodna torpeda s nuklearnim naoružanjem vođena umjetnom inteligencijom.

Kako javlja Naval News, najveća podmornica na svijetu nije nestala. Otkrili su kako se nalazi u Barentsovom moru, sjeverno od ruskog poluotoka Kole. Nije poznato jeli riječ o testiranju ili jednostavnom pokazivanju vojne moći koju Rusija posjeduje.

Ova podmornica lansirana je 2019. godine, ali sa službenim radom je započela ove godine. Putin je svojevremeno ispričao kako ovakva torpeda mogu uništiti mete na obalnim područjima sa udaljenosti većoj od 9.500 km.

Izdrađena je u tajnom rodogradilištu u gradu Severodvinsku, na sjeverozapadu Rusije. Može zaroniti na dubinu od 518 metara.

Dizajnirani su kako bi osujetili podvodnu obranu NATO-a na putu prema njihovim ciljevima, gradovima, pomorskim bazama ili nosačima aviona bilo gdje u Evropi ili na istočnoj obali Amerike.

Podmornica je opremljena platformom, nosačem, za pokretanje mini podmornica i bespilotnih letjelica. Ova tajna podvodna plovila mogu sabotirati komunikacijsku vezu optičkim kablovima i sjevernomorsku naftnu infrastrukturu. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,