Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Putin: Vratilo se 48.000 izbjeglica u Nagorno-Karabah

Preuzmite sliku

Situacija u Nagorno-Karabahu je mirna, a više od 48.000 izbjeglica se vratilo u taj region, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku u Moskvi sa liderima Azerbejdžana i Armenije.

“Situacija u tom regionu je mirna. Uradili smo veliki posao u promovisanju bezbjednog povratka interno raseljenih osoba i izbjeglica u njihove domove. Od 14. novembra 2020. u Karabah se vratilo više od 48.000 ljudi”, rekao je Putin.

Rusija je posredovala u razmjeni ratnih zarobljenika i tijela poginulih.

Putin je rekao da je uspostavljen međunarodni humanitarni centar koji se bavi rješavanjem “ključnih pitanja za obnavljanje normalnog života u gradovima i naseljima, za popravljanje uništene infrastrukture i zaštitu istorijskih, vjerskih i kulturnih spomenika”, prenio je TASS.

On je dodao da osoblje centra obnavlja snabdijevanje strujom i toplom vodom i da je u zonu koflikta isporučeno više od 800 tona građevinskog materijala i 1,5 miliona tona humanitarnog tereta.

“Od mina je očišćeno 479 hektara i provjereno je 182 kilometra puteva i 710 zgrada. Pronađeno je i eliminisano više od 22.000 eksplozivnih naprava”, rekao je ruski predsjednik. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje