Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Putin upozorio na katastrofu nuklearnog rata

Preuzmite sliku

Trenutna situacija, koju karakteriziraju pojačane vojne napetosti, mogla bi dovesti do nuklearnog rata koji bi uništio planetu, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Svijet potcjenjuje ozbiljnost mogućih epiloga trenutnih dešavanja, kazao je Putin na godišnoj konferenciji za štampu, na kojoj se okupilo više od 2.000 novinara u kongresnoj sali Međunarodnog trgovinskog centra u Moskvi.

Američko povlačenje iz Antiraketnog sporazuma i namjera Washingtona da napusti Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa – koji su stubovi međunarodnog sistema kontrole naoružanja – smanjuju prag nuklearnog naoružavanja, što bi zauzvrat, moglo dovesti do globalne nuklearne katastrofe, tvrdi Putin.

– Nadam se da će čovječanstvo imati dovoljno razuma da ne bude rukovođeno ekstremnim ponašanjem – kazao je ruski čelnik.

To je Putinova prva masovna konferencija za novine, tokom koje iznosi svoje ocjene dešavanja u 2018. godini, otkako je reizabran na četvrti predsjednički mandat, prenosi Anadolu Agency.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,