Ponedjeljak, 23. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Putin sprema novi udarac “neprijateljskim zemljama”?

Preuzmite sliku

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je stvaranje radne skupine za međunarodna plaćanja čiji će zadaci uključivati ​​utvrđivanje uvjeta za transakcije s neprijateljskim državama, navodi Reuters.

Putin je u martu, podsjetimo, rekao da će Rusija, najveći svjetski proizvođač prirodnog plina, zahtijevati od zemalja koje smatra neprijateljskim da plaćaju gorivo u rubljima otvaranjem računa u Gazprombanku.

Poljska i Bugarska odbile su tako postupiti, a ruski energetski div Gazprom prekinuo im je opskrbu prošlog mjeseca. Kremlj je rekao da će se isto dogoditi svakom drugom ko odbije nove uslove plaćanja.

Radna skupina osmislit će “infrastrukturu za međunarodna plaćanja, uključujući u ruskim rubljima, s trgovinskim partnerima iz stranih država i teritorija koji provode neprijateljske akcije protiv Rusije”, navodi se u nalogu.

Također će se razmotriti uslovi plaćanja u rubljima i drugim nacionalnim valutama s prijateljskim zemljama – koje bi uključivale Kinu i Indiju iako nisu imenovane.

Skupina – koju će predvoditi predsjednički savjetnik Maksim Oreškin – također ima zadatak pronaći mjere za smanjenje rizika povezanih sa zamrzavanjem gotovo polovice ruskih deviznih rezervi od 640 milijardi dolara, prenosi Index.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje